'Muizenmethode' maakte Mary Kok de beste

Mary Kok-Brann kreeg afgelopen dinsdag in Amsterdam alsnog de Jaap Eden-award voor haar titel Sportvrouw van het Jaar 1955. Een "enorme" ervaring, zegt ze. Destijds moest ze het nog doen met een vaasje bloemen. 

Vijftien jaar was Kok toen ze midden jaren vijftig tot de beste zwemsters ter wereld behoorde. In 1955 verbeterde ze de wereldrecords op de 100 en 200 meter vlinderslag en op de 400 meter vrije slag.

De Hilversumse leerde hard zwemmen in zwembad Crailo in haar woonplaats. Ze trainde veel en hard, en niet onder ideale omstandigheden. "Het water was een beetje bruin", zegt Kok. "Ik heb met mijn voet nooit de bodem aangeraakt. Als het regende, het zwembad lag tussen heuvels in, gleden de muizen en de slangen naar beneden."

Mary Kok op 14-jarige leeftijd NOS

Kok liet zich niet afschrikken. "Ik dacht: ik zwem die 50 meter zo hard mogelijk, haal zo min mogelijk adem, waardoor er niks in mijn mond kan komen. Ik noem het de 'muizenmethode'."

Op de Olympische Spelen van Melbourne in 1956 was Kok voorbestemd om te schitteren. Haar ticket lag al klaar, maar in tegenstelling tot meerdere andere landen boycotte Nederland de Spelen vanwege de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije. Kok kon niet meedoen.

In 1960 zwom Kok als eerste Nederlandse het Kanaal over. Wat zei Kok toen ze de overkant bereikte? "Ik wil terug. Ik wil de eerste ter wereld worden die heen en terug gaat." Zover kwam het niet. Haar prestatie was uitzonderlijk en inspannend genoeg. 

STER reclame