NOS Nieuws

Waarschuwingsschoten en gewonden bij onrust in Geldermalsen

Gemeentehuis Geldermalsen ontruimd

De politie heeft in Geldermalsen waarschuwingsschoten gelost om relschoppers weg te houden bij het raadhuis. Betogers probeerden het gebouw binnen te dringen, waar de gemeenteraad wilde vergaderen over de komst van een groot azc op het industrieterrein van het dorp.

Het plein voor het raadhuis werd schoongeveegd, er zijn elf mensen opgepakt. Relschoppers hingen nog een tijdje rond in de straten bij het gemeentehuis en staken daar ook vuurwerk af, maar aan het eind van de avond keerde de rust terug. Twee politiemensen raakten bij het geweld lichtgewond.

Iedereen die in het raadhuis was, moest van de politie het gebouw door de achterdeur verlaten en naar het politiebureau dat vlak bij het raadhuis staat.

Omdat er mogelijk een explosief bij de gevel van het raadhuis lag dat moest worden onderzocht door de EOD, moest iedereen uren in het politiebureau blijven. Uiteindelijk bleek het een stuk zwaar vuurwerk te zijn dat niet was ontploft.

Bij elkaar werden vijftien bussen met ME naar Geldermalsen gedirigeerd toen een inspraakavond werd verstoord. Aansluitend zou de gemeenteraad vergaderen over het plan om een azc voor de opvang van 1500 vluchtelingen te bouwen.

Maar betogers drongen door hekken heen en bekogelden het gebouw en de politie met vuurwerk, stenen en blikjes. Volgens de politie waren het er ruim 200 en was er sprake van een ernstige situatie toen de vlam in de pan sloeg.

Kruitdampen

Toen de insprekers in de raadszaal werden overstemd door het vuurwerk en geschreeuw van de betogers, werd de vergadering op last van de politie beëindigd. In de raadszaal waren ook kruitdampen van het vuurwerk te ruiken. Iedereen moest door de achterdeur het gebouw uit en naar het politiebureau dat vlak bij het raadhuis staat.

Daarna sneuvelden verschillende ruiten van het raadhuis en er werd vuurwerk naar binnen gegooid voordat de ME erin slaagde het plein schoon te vegen. Volgens de politie zal het niet bij de elf arrestaties blijven en worden camerabeelden van de rellen nog uitgebreid bestudeerd.

Of het geweld door een groep of groepen van buiten Geldermalsen was georkestreerd, wordt ook nog onderzocht, zei een politiewoordvoerder in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1.

  • Matthijs Holtrop/NOS
    Ruiten van de raadszaal in Geldermalsen zijn ingegooid
  • Matthijs Holtrop/NOS
    Ruiten van de raadszaal in Geldermalsen zijn ingegooid

Eerder liep een informatiebijeenkomst in Steenbergen over de opvang van asielzoekers uit de hand. In Purmerend werd een raadsvergadering verstoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl