NOS Sport

Groot: superblij en supertrots

De euforie was groot bij de Nederlandse handbalsters na de verbluffende 28-25 zege op Frankrijk, waardoor de ploeg de laatste vier op het WK bereikte. "Ik ben superblij en supertrots", sprak Nycke Groot. De routinier had zich andermaal de leider van het stel getoond. "Nou, ik zet wel de lijnen uit, maar we hebben het allemáál goed gedaan. En dat is ook nodig om de halve finales te bereiken."

Oranje groeit in Denemarken steeds meer in het toernooi en weet tot grote hoogte te stijgen. "We zijn rustiger", had ook Groot gemerkt. "En we vertrouwen op elkaar. Maar we zijn nog niet klaar. We mogen eerst even genieten en daarna gaan we ons voorbereiden op de volgende wedstrijd."

Koelbloedig

Estavana Polman bewees haar ploeggenoten een grote dienst door uiterst koelbloedig te blijven bij de strafworpen, die Oranje in de slotfase kreeg. Al wist ze zelf ook niet zo goed hoe ze dat voor elkaar kreeg, oog in oog met de Franse keepster. "Ik dacht alleen: o ja, ze trekt altijd haar been op." De worpen met een stuit deden de rest.

"Dit is echt top, dit is een mooie dag. We zijn zo blij. Maar we krijgen nog twee wedstrijden en daarin moeten we vol knallen."

Tess Wester na een belangrijke redding in de kwartfinale tegen Frankrijk

Doelvrouw Tess Wester, bezig aan een ijzersterk toernooi, onderscheidde zich opnieuw met vele reddingen. Vooral de stop bij de inzet van dichtbij die Frankrijk tot 25-26 had kunnen brengen, sprak tot de verbeelding. "Ik dacht: die ga ik stoppen. Even daarvoor schoot ze 'm ook daar en toen had ik 'm niet. Het was een heel belangrijke bal, want als-ie erin was gegaan, had Frankrijk weer vertrouwen gekregen."

In het eerste bedrijf keerde Wester 14 van de 24 schoten. "Ik ken de getallen niet", reageerde de 22-jarige sluitpost, die tot speelster van de wedstrijd werd uitgeroepen. "Maar in de eerste helft zag je dat de meiden mijn stops nodig hadden om in de wedstrijd te komen en in de tweede helft had ik hen juist nodig omdat het even minder ging met mij. We vullen elkaar ontzettend goed aan."

Inzet en passie

Die woorden klonken bondscoach Henk Groener als muziek in de oren. "Het is een teamprestatie. Een paar speelsters kunnen opvallen doordat anderen hun werk heel goed doen. En Tess staat alleen in het doel en stopt veel. Maar dat kan ze ook doen door het goede verdedigen van de speelsters voor haar."

"We hebben weer met veel inzet en passie gespeeld. Het was misschien minder groots, maar de Fransen maakten het ons ook heel moeilijk. Ze bleven lang dichtbij te blijven, maar op het eind wisten we ze op afstand te houden. Ze konden niet meer op één doelpunt komen, in de laatste vier, vijf minuten hadden ze niet meer de kracht om door onze dekking te komen. Al met al hebben we verdiend gewonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl