ANP
NOS Nieuws

Raadszaal Geldermalsen ontruimd wegens protest tegen komst azc

In Geldermalsen is de raadszaal ontruimd vanwege gewelddadig protest tegen de komst van een azc. Tientallen relschoppers waren door de hekken buiten het stadhuis gebroken. Ze schreeuwden leuzen en gooiden met vuurwerk, stenen en blikjes naar de politie. De vergadering wordt vanavond niet meer hervat.

De ME voerde charges uit om de groep terug te dringen. Er is zeker één relschopper opgepakt. Op het plein voor het raadhuis hangt nog een grimmige sfeer.

Tanja Braun in Geldermalsen

Vlak voor het raam stond tijdens de vergadering een ring ME'ers om te voorkomen dat het gebouw werd bestormd. Op advies van de politie werd de raadsvergadering afgebroken en werd de zaal ontruimd.

Iedereen is vervolgens naar de eerste verdieping gedirigeerd. Daar moet iedereen blijven totdat het volgens de politie veilig genoeg is om naar buiten te gaan.

Het moment van de ontruiming in Geldermalsen

In het begin was er beperkte beveiliging buiten het stadhuis, waar honderden mensen stonden te betogen tegen een azc, maar toen er hekken omver werden gegooid waren er binnen tien minuten drie of vier bussen met ME'ers.

Voordat de gemeenteraad zou vergaderen, konden bewoners van Geldermalsen hun mening geven. In het Betuwse dorp is veel weerstand tegen de komst van een azc op een industrieterrein voor de opvang van ongeveer 1500 vluchtelingen. Het is de bedoeling dat het azc in juni opengaat en dat het er tien jaar blijft.

"Het is verschrikkelijk dat we hier onder politiebescherming moeten vergaderen", zei burgemeester Miranda de Vries kort voordat de zaal werd ontruimd omdat er stenen tegen de ruiten werden gegooid en er in de zaal kruitdampen van het vuurwerk te ruiken waren.

Vanmiddag was er in Geldermalsen, waar ongeveer 11.000 mensen wonen, al een protestmars tegen het plan van het college van burgemeester en wethouders. Ook uit het bedrijfsleven is veel kritiek gekomen op de komst van een groot azc. Ondernemers willen uitstel van een besluit omdat volgens hen de consequenties van het project niet te overzien zijn.

  • ANP
    De sfeer was zeer grimmig
  • ANP
    Honderden mensen stonden buiten het gemeentehuis
  • ANP
    Agenten bij het gemeentehuis van Geldermalsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl