Bondskanselier Angela Merkel
NOS Nieuws

EU-sancties tegen Rusland blijven voorlopig staan

De EU-sancties tegen Rusland blijven staan zolang het akkoord van Minsk over een wapenstilstand in Oekraïne niet wordt nageleefd. Dat zei bondskanselier Merkel vanmiddag in de Duitse Tweede Kamer: de Bondsdag.

In het in februari gesloten akkoord van Minsk staan afspraken die een eind moeten maken aan het conflict in Oost-Oekraïne. Het akkoord kwam tot stand na onderhandelingen tussen de regeringsleiders van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland. Ook pro-Russische separatisten zetten er hun handtekening onder.

Een van de afspraken was dat er niet meer gevochten zou worden; een andere dat de zware wapens van het front zouden worden weggehaald. Deze en andere afspraken worden nog altijd niet of niet volledig nageleefd. Vorige week zei het bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN dat de situatie nog altijd explosief is, ook door de stroom van wapens, munitie en vrijwilligers van Rusland naar de rebellen.

Italië

Ook de Italiaanse premier Renzi staat achter de sancties, maar wil wel dat de situatie de komende maanden opnieuw wordt beoordeeld. Ook wil hij dat de EU met Rusland in gesprek gaat om de verschillen van mening op te lossen.

Italië leek te gaan profiteren van de aanleg van een Russische gaspijpleiding door Turkije en Zuid-Europa. De plannen daarvoor zijn door het conflict over Oekraïne en de Russische annexatie van de Krim in de ijskast gezet.

Sancties

De sancties die in juli vorig jaar werden ingevoerd, treffen de Russische financiële, militaire en energiesector. Rusland reageerde met een importstop van vooral voedselproducten uit de EU-landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl