Stanisic en Simatovic (r) tijdens hun proces in 2013
NOS Nieuws

Joegoslaviëtribunaal gelast nieuw proces tegen Serviërs

Twee voormalige topbestuurders van de Servische geheime dienst moeten zich opnieuw verantwoorden voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag. Een speciale Kamer van Beroep heeft de vrijspraken tegen Jovica Stanišić en Franko Simatović opgeheven en een nieuw proces aangekondigd.

Stanišić en Simatović werden in mei 2013 vrijgesproken van het meewerken aan etnische zuiveringen in Kroatië en Bosnië in het begin van de jaren 90. Volgens de rechters was er niet voldoende bewijs tegen het duo.

De aanklagers gingen in beroep en krijgen nu gelijk van de Kamer van Beroep. Die zegt dat de rechters in het eerste proces fouten hebben gemaakt en heeft de vrijspraak nietig verklaard.

Milošević

Stanišić is het voormalige hoofd van de geheime dienst SDB. Hij wordt gezien als de op een na machtigste man in het Servië van de jaren 90, na president Slobodan Milošević. Simatović was een ondergeschikte, maar had ook hoge functies bij de SDB.

De aanklachten tegen de twee Serviërs worden dezelfde als in het eerste proces. Toen stonden ze onder meer terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Wanneer de nieuwe rechtszaak begint, is nog onduidelijk.

Stanišić en Simatović woonden sinds hun vrijspraak in Belgrado. Ze moeten nu terug naar de VN-gevangenis in Scheveningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl