Het Mediapark in Hilversum ANP

De nieuwe Mediawet wordt niet meer voor het einde van dit jaar in de Eerste Kamer behandeld. Er komt eerst nog een schriftelijke vragenronde over de plannen van staatssecretaris Dekker. 

Vorige week werd duidelijk dat de coalitiepartner PvdA nog veel vragen heeft over de nieuwe wet. Senator Sent zei dat ze zich zorgen maakt over de strengere regels voor amusement op de publieke tv-zenders. 

Ze voegde daaraan toe dat Dekker een flinke beweging in haar richting moet maken. Ook het CDA heeft bedenkingen bij de nieuwe mediawet. 

Staatssecretaris Dekker wilde dat de mediawet met ingang van het nieuwe jaar zou ingaan. Dat wordt nu niet meer gehaald. Het debat staat nu voor 2 februari gepland. 

Voor de programmering bij de publieke omroep maakt het weinig verschil. Het huidige televisieseizoen loopt door tot de zomer. 

De nieuwe Mediawet moet er onder meer toe leiden dat er minder amusement op de publieke tv-zenders komt. Amusement mag alleen nog als het een educatief, cultureel of informatief doel heeft. 

Coalitiepartner VVD hecht veel waarde aan de nieuwe Mediawet. In de Tweede Kamer stemden ook de PvdA en het CDA voor, net als de ChristenUnie, D66 en GroenLinks. 

STER reclame