Een radioloog bekijkt rontgenfoto's
NOS Nieuws

Veel vragen bij patiënten over borstkankeronderzoek

De uitkomsten van een onderzoek naar borstkanker maken veel los bij mensen, blijkt onder meer uit de vele reacties op internet. Veel mensen reageren geschokt op de conclusies van het Integraal Kankercentrum Nederland, zegt ervaringsdeskundige en vrijwilliger bij Borstkankervereniging Nederland Désirée Hairwassers. "Ze vragen zich bijvoorbeeld af of ze in het verleden wel voor de juiste behandeling hebben gekozen."

Vandaag werd bekend dat vrouwen met borstkanker meer kans lijken te hebben om de ziekte te overleven als ze een borstsparende operatie in combinatie met bestraling ondergaan. Ruim 37.000 vrouwen bij wie tussen 2000 en 2004 een vroeg stadium van borstkanker werd ontdekt, werden onder de loep genomen. Van de vrouwen die een borstsparende operatie ondergingen, was na tien jaar nog 76,8 procent in leven. Bij vrouwen van wie de borst was geamputeerd, was dat 59,7 procent.

Bezorgde patiënten

De conclusies roepen veel vragen op. Vooral van bezorgde patiënten die al behandeld zijn of die nog voor de keuze staan, zegt woordvoerder Marga Schrieks van de Borstkankervereniging. "De mensen die al behandeld zijn, zijn bezorgd of de juiste keuze is gemaakt, de mensen die voor de keuze staan willen weten wat ze moeten doen."

Het onderzoek had niet zo ongenuanceerd in de media moeten verschijnen, zegt Hairwassers. "De onderzoekers zeggen zelf ook dat er kanttekeningen te plaatsen zijn bij de conclusies. Zo is het onderzoek gedaan in de periode 2000-2004. Na die periode is er veel veranderd in de behandeling van borstkanker, waardoor de levensverwachting van vrouwen met een borsttumor is gestegen. Daarom kun je niet zeggen dat dit onderzoek vandaag de dag houdbaar is."

Fora

Een paar jaar geleden startte Hairwassers diverse fora voor vrouwen met borstkanker. Dat deed ze nadat de ziekte bij haarzelf was geconstateerd. Het onderzoek raakt haar persoonlijk niet, omdat de behandeling die daarin wordt aangehaald, niet op haar van toepassing was. "Aan mensen die bezorgd reageren op het nieuws probeer ik uit te leggen wat de situatie is, dat het gaat om een oud onderzoek en dat de nuance ontbreekt. Er wordt ontzettend veel op gereageerd."

Ook Schrieks vindt de conclusies van het onderzoek voorbarig. "Dat is ook de reden dat je niet kan zeggen: dit is de beste beslissing. Je moet individuele wensen en kenmerken van een patiënt meenemen in die beslissing. Daarom moet je samen met een arts kijken wat de beste behandeling is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl