ANP
NOS Nieuws

'Sjoemelsoftware' woord van het jaar

Het Van Dale Woord van het Jaar 2015 is 'sjoemelsoftware'. Het woord kreeg bijna de helft (48 procent) van de 40.000 stemmen. Er waren tien genomineerde woorden.

Het begrip sjoemelsoftware maakte school rond het schandaal met de dieseltests van Volkswagen. De software van de Duitse autofabrikant bleek massaal te zijn gemanipuleerd, waardoor de werkelijke uitstoot van schadelijke stoffen veel hoger was dan de tests deden vermoeden.

Ton den Boon, hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, noemt de keuze niet heel verwonderlijk. Hij wijst erop dat het veel gebruikt is door media en is "ingebed in een reeks nieuwe sjoemelsamenstellingen, zoals sjoemeldiesel, sjoemelmotor, sjoemelauto en tegenwoordig ook sjoemelonderzoek".

Je suis

Op plaats twee eindigde 'poortjesspringer'. Dat is een zwartrijder die over een toegangspoortje van een treinstation springt, om zonder geldig vervoersbewijs gebruik te kunnen maken van de trein.

Op drie, met 9 procent van de stemmen, staat 'je suis', waarmee mensen uitdrukking kunnen geven aan hun solidariteit met de slachtoffers van een terreuraanslag, zoals in 'je suis Charlie' en 'je suis Paris'.

Andere genomineerden waren onder meer cyberkalifaat, jihadgala, nepfractie en selfiedode.

In Vlaanderen is het woord van het jaar kraamkost. Dat is "een maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl