Rembrandts portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit
NOS NieuwsAangepast

Nederland koopt mannelijke helft van Rembrandts dubbelportret

Van de twee huwelijksportretten van Rembrandt die Nederland en Frankrijk aankopen, wordt het schilderij van Maerten Soolmans Nederlands eigendom. Frankrijk koopt het portret van de aanstaande bruid, Oopjen Coppit.

De onderhandelingen over het koopcontract tussen Nederland, Frankrijk en de verkoper, de Franse familie De Rothschild, zijn nog in volle gang.

De woordvoerder van minister Bussemaker van Cultuur wil er alleen nog over kwijt dat er in elk geval twee voorwaarden aan de koop worden gesteld: de twee portretten mogen niet van elkaar gescheiden worden en ze mogen niet apart van elkaar worden doorverkocht.

In 2016

De nieuwe aanwinsten zijn nog niet in de kerstvakantie te bekijken in het Rijksmuseum, zegt museumdirecteur Wim Pijbes. "In het eerste deel van 2016 mogen we de portretten hier begroeten."

Eind september zei minister Bussemaker van Cultuur nog te hopen dat de nieuwe Rembrandts in de kerstperiode in Nederland tentoongesteld zouden worden. Het museum heeft daarover nooit toezeggingen gedaan.

160 miljoen

De huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit worden gemeenschappelijk Frans-Nederlands bezit, nadat een poging van het Rijksmuseum en het kabinet om de schilderijen exclusief voor Nederland te verwerven was gestrand. De twee landen betalen elk 80 miljoen aan De Rothschild.

De werken zullen, altijd samen, afwisselend in Het Rijksmuseum en het Louvre tentoongesteld worden. Nederland krijgt de primeur als de aankoop helemaal rond is. Dan krijgen de portretten "een mooie plek in de eregalerij", bevestigt museumdirecteur Pijbes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl