De herdenking van de missie afgelopen zomer
NOS Nieuws

Defensie schond zorgplicht voor Libanon-veteraan

Defensie heeft de zorgplicht geschonden voor een militair die uitgezonden is geweest naar Libanon en daarna een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gekregen. Dat concludeerde de Centrale Raad van Beroep vandaag.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op het gebied van het ambtenarenrecht. Anders dan de rechtbank eerder deed, houdt de raad de minister van Defensie verantwoordelijk voor de ziekte van de militair.

Te weinig zorg

"Het is niet gebleken dat aan de militair voldoende voorlichting over mogelijke psychische klachten is gegeven en dat tijdig hulp is aangeboden", stelt de raad. "Er was sprake van een combinatie van gebrek aan zorg vóór, tijdens en met name na de uitzending. Pas in 2007 toen alle Libanonveteranen zijn benaderd, is aantoonbaar nazorg aangeboden."

De militair werd in 1980 uitgezonden naar Libanon als dienstplichtig militair van het UNIFIL-bataljon. Personeel van dit bataljon werd geleverd door het 44 Pantserinfanteriebataljon uit Zuidlaren, schrijft RTV Drenthe.

Alsnog contact

De Nederlandse vredesmissie in Libanon draaide van 1979 tot en met 1985. Negen militairen kwamen daarbij om het leven.

Het ministerie van Defensie zegt de uitspraak "zorgvuldig te bestuderen". Het gaat contact met de veteraan leggen om "te proberen tot een oplossing te komen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl