Merkel tijdens het congres DPA

Duitsland gaat de vluchtelingenstroom terugdringen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Merkel gezegd op het partijcongres van de CDU. Merkel komt daarmee tegemoet aan de kritiek binnen haar partij dat ze te ruimhartig is en dat Duitsland de enorme stroom vluchtelingen niet aankan.

"Maar iedereen die echt hulp nodig heeft, krijgt die. Dat hoort bij onze identiteit en ook bij onze verantwoordelijkheid als christelijke partij", zei ze.

Merkel zei dat het belangrijker dan ooit is dat Europa samenwerkt om de vluchtelingenproblematiek aan te pakken. Turkije heeft volgens haar daarbij een belangrijke rol. 

'Als we denken dat we het niet aankunnen, zijn we niet de christendemocraten van Duitsland'

Merkel zei verscheidene keren dat het een humanitaire verantwoordelijkheid is om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. "Het is een beproeving. Het is niet altijd makkelijk om in Europa iets voor elkaar te krijgen, maar het gaat lukken."

Merkel sprak niet alleen over het vluchtelingenprobleem, maar ook over andere zaken die het afgelopen jaar indruk maakten. Zo stond ze stil bij de aanslagen in Parijs. "Terroristen mogen nooit de kans krijgen om het leven van ons te veranderen."

Vriendschap

De aanslagen begonnen toen het Duitse elftal in Parijs speelde tegen de Fransen. "Het is symbolisch voor onze vriendschap dat het Franse elftal de hele tijd bij ons elftal is gebleven totdat onze spelers veilig naar huis konden."

Ook sprak Merkel over onder meer de Griekse schuldencrisis en de uitkomst van de klimaattop in Parijs. Volgens Merkel was het enige doel van de gesprekken met de Grieken om Europa als geheel sterker te maken. "Want een solide economie is wat Europa nodig heeft", zei ze in Karlsruhe. 

STER reclame