NOS VoetbalAangepast

Doelman De Munck (88) overleden

Oud-doelman Frans de Munck is in zijn woonplaats Arnhem overleden. De legendarische 'Zwarte Panter' is 88 jaar geworden.

De Munck speelde onder meer voor Fortuna'54, DOS, en 1.FC Köln. Met DOS veroverde hij in 1958 de landstitel. Hij kwam 31 keer uit voor het Nederlands elftal.

De Munck deed in 1953 in Parijs mee in de legendarische 'watersnoodwedstrijd'. In het buitenland spelende profs (Nederland kende nog geen betaald voetbal) kwamen daarin uit tegen de Frankrijk en wonnen met 2-1.

Het duel leidde tot een snellere acceptatie van profvoetbal in Nederland.

Barcelona klopt aan de deur

De in Goes geboren De Munck was in zijn jonge jaren niet alleen actief op het voetbalveld, in 1949 zette hij een Zeeuws record neer op het speerwerpen. Het bracht de jonge Zeeuw per direct faam in zijn eigen provincie.

De 'Zwarte Panter' (één van de eerste spelers met een kammetje in zijn achterzak) kiest echter voor een voetbalcarrière en komt na een omzwerving via onder meer Sittardse Boys en 1. FC Köln terecht in het kampioenselftal van DOS. Samen met spelers als Tonnie van der Linden, Hans Kraay (sr.) en Martin Ockhuysen pakt De Munck in 1958 de titel.

Zijjn naam en faam waren hem echter vooruit gesneld. Diverse buitenlandse clubs willen de doelman met de katachtige reflexen inlijven. Zelfs het grote FC Barcelona toont interesse.

Trainer De Munck

In de nadagen van zijn carrière speelt De Munck nog voor Veendam, Cambuur en Vitesse. Bij de Arnhemmers sluit hij zijn actieve loopbaan af en treedt hij in dienst als trainer.

Veel succes kent hij niet als oefenmeester. Zowel bij Vitesse, Club Brugge als Lierse wist hij zijn kennis van het spel niet over te brengen en werd hij voortijdig aan de kant gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl