Asielzoekers demonstreren in Den Haag
NOS Nieuws

Recordaantal asielverzoeken dit jaar

Vluchtelingen hebben tot en met november 54.000 asielaanvragen in Nederland ingediend. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt.

De meeste asielaanvragen komen van Syriërs (26.170), daarna volgen Eritreeërs met 8050 aanvragen. Op plek drie staan statenloze Palestijnen met 4580 asielaanvragen.

In het recordjaar 1994 werden 52.500 asielaanvragen gedaan. Conflicten in Afghanistan en Irak en oorlog in voormalig Joegoslavië waren toen de oorzaak van een hoge instroom.

Dat cijfer uit 1994 is niet helemaal goed vergelijkbaar met de situatie van nu, omdat de regelgeving nu anders is. De opvangcentra waren destijds veel voller omdat mensen langer in de asielprocedure zaten. "Uitpuilende opvang, lekkende noodopvangtenten, zoals in 1994 hebben we nu gelukkig niet. Ondanks dat het een hele grote opgave is, lukt het nog steeds om mensen fatsoenlijk onderdak en bed te bieden", zegt Rob van Lint, directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Bovendien zijn er veel tweede asielverzoeken van mensen wier eerste verzoek is afgewezen. In 1994 werden die tweede verzoeken nog niet apart geregistreerd.

IND: situatie in 1994 was wel anders

De IND verwacht dat het aantal aanvragen dit jaar nog met enkele duizenden stijgt.

Vorige week hebben tussen de 1000 en 1100 mensen om asiel gevraagd. Dat is minder dan een paar maanden geleden, maar het blijft een immense opgave, zegt IND-directeur Van Lint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl