NOS Nieuws

VVD, PvdA willen dat studenten collegegeld per vak kunnen betalen

'Onderwijs meer dan alleen een paar losse vakken'

Studenten moeten de mogelijkheid krijgen om per vak collegegeld te betalen, vinden regeringspartijen VVD en PvdA. Daardoor wordt het goedkoper om een studie over een langere tijd uit te smeren en de studie te combineren met andere activiteiten. De Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Mohammed Mohandis (PvdA) schrijven in een opiniestuk in de Volkskrant dat er momenteel sprake is van "dwangbuisstuderen".

Nu betalen studenten collegegeld voor een heel jaar, ongeacht de vakken die ze volgen. Dat komt neer op een bedrag van rond de 2000 euro. Zij kunnen de helft daarvan wel terugkrijgen als ze maar een semester hebben gestudeerd.

Door het leenstelsel is studeren een stuk kostbaarder geworden. "Vasthouden aan dit dwangbuisstuderen zet Nederland op achterstand", zeggen Duisenberg en Mohandis. "Hoog tijd dat onze studenten de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en een studie op een passende manier in te richten."

De Kamerleden benadrukken dat veel studenten hun studie willen combineren met een bestuursfunctie, sporten of met ondernemen. "De financiering van het onderwijs moet de dromen en ambities van studenten namelijk mogelijk maken, niet beknotten."

Steun voor motie

De PvdA en de VVD komen met een motie, die steun krijgt van de studentenvakbond LSVb. De motie krijgt steun van universiteiten en studentenvakbonden.

In september begint er waarschijnlijk een proef op de UvA en de Hogeschool van Amsterdam. Duizend studenten kunnen daaraan mee doen. De voorwaarden moeten nog worden opgesteld en officieel moet het ministerie van Onderwijs nog toestemming geven.

Wordt het een succes, dan moet het betalen per vak of studiepunt uiteindelijk voor alle studenten in Nederland mogelijk worden, vinden Duisenberg en Mohandis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl