Anouchka van Miltenburg in gesprek met de pers
NOS Nieuws

Van Miltenburg geregeld onder vuur als Kamervoorzitter

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg is opgestapt als Kamervoorzitter. Ze werd in januari 2003 Kamerlid en ruim drie jaar geleden gekozen tot Kamervoorzitter. Zij nam het destijds in een voorzittersverkiezing op tegen de kandidaten Khadija Arib van de PvdA en Gerard Schouw van D66.

Van begin af aan was er geregeld kritiek vanuit de Kamer op haar functioneren. Kamerleden vonden dat ze te snel en te vaak hun vragen afkapte of dat ze onlogisch met de procedures omging. Ook maakte ze regelmatig fouten met namen of herkende ze een Kamerlid niet.

'Totaal ongeschikt'

In 2013 suggereerde CDA-leider Buma dat Van Miltenburg partijdig optrad. Een aangedane Van Miltenburg besloot het debat vervolgens voor vijf minuten te schorsen. "Mijn integriteit werd in twijfel getrokken en dat raakte me heel erg", zei ze later.

Acht maanden later uitten fractievoorzitters in de Volkskrant anoniem kritiek op het functioneren van Van Miltenburg. Ze werd onder meer "totaal ongeschikt" genoemd. Eén fractievoorzitter sprak van "een lijdensweg". Na gesprekken tussen Van Miltenburg en de fractievoorzitters leek het beter te gaan.

In oktober 2014 liet zij zich bij de presentatie van een rapport ontvallen dat zij niet wist wat ICT betekende.

'Much to do'

Begin dit jaar moest ze na een stemming over een motie van wantrouwen van de Partij voor de Dieren haar excuses aanbieden, omdat zij per ongeluk in de microfoon zei 'much to do about nothing', ofwel veel gedoe om niets.

Van Miltenburg raakte in april opnieuw in de problemen, toen bekend werd dat zij het GroenLinks-Kamerlid Voortman als verdachte had genoemd in een onderzoek naar lekken. De Rijksrecherche trok de conclusie dat Voortman niets te verwijten viel.

Toen in september PVV-leider Wilders de Tweede Kamer een nep-parlement noemde, verweet D66-leider Pechtold haar dat ze niet ingreep. "De voorzitter, die een afstandelijke manier van voorzitten heeft, heeft hier echt een fout gemaakt", zei Pechtold.

Wantrouwen

Nu was Van Miltenburg het onderwerp van een onderzoek door collega-Kamerleden. Die wantrouwden haar omdat ze een kopie heeft vernietigd van een klokkenluidersbrief over de Teevendeal. Die brief bevatte belangrijke informatie waar de onderzoekscommissie-Oosting juist naar op zoek was.

Van Miltenburg had 37 schriftelijke vragen van haar collega's gekregen en zou daarover dinsdag door hen aan de tand worden gevoeld. Zo ver komt het nu niet meer. Van Miltenburg blijft wel aan als Kamerlid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl