Asielzoekers stappen in bus naar AZC in Ter Apel
NOS Nieuws

Geldermalsen heeft plannen voor azc met 1500 mensen

Het gemeentebestuur van Geldermalsen heeft plannen voor een grootschalig asielzoekerscentrum. Dat zou plaats moeten bieden aan 1500 asielzoekers en zou daarmee een van de grootste azc's van Nederland worden.

Burgemeester en wethouders van de Gelderse plaats hebben de gemeenteraad gevraagd om toestemming te geven voor het centrum. Het moet in juni volgend jaar opengaan voor een periode van tien jaar.

Burgemeester Miranda de Vries (PvdA) van Geldermalsen

In de Gelderse gemeente is een voorlichtingsavond aan de gang met omwonenden en ondernemers uit de buurt. Veel mensen voelen zich overvallen door het voorstel.

Veranderde wereld

Half november beperkte de gemeenteraad van Geldermalsen de extra opvang van asielzoekers nog tot het op kleine schaal huisvesten van extra statushouders, vluchtelingen met een verblijfsstatus. "Maar de wereld om ons heen en de werkelijkheid waarmee wij te maken hebben, is snel veranderd", schrijft het gemeentebestuur aan de raad.

Eind november deed de provincie Gelderland een dringend verzoek om een azc in te richten omdat de gemeente daarvoor genoeg eigen grond in bezit heeft, staat in het voorstel aan de raad.

Burgemeester en wethouders van Geldermalsen vinden nu dat ze een bijdrage moeten leveren aan het oplossen van het tekort aan opvangplaatsen voor vluchtelingen in Nederland.

Ingrijpende boodschap

Het azc moet komen op een gedeelte van een bedrijventerrein dat nog niet is ontwikkeld, ten noorden van de Plettenburglaan en vlak bij de A15.

Het gemeentebestuur begrijpt dat het een ingrijpende boodschap is, maar hoopt op begrip van de inwoners, staat in het raadsvoorstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl