Een Turkse militair vlakbij de Turks-Iraakse grens
NOS Nieuws

Turkije trekt troepen niet terug uit Irak

Turkse troepen in het noorden van Irak worden niet teruggehaald, ondanks bezwaren van de Iraakse overheid. De troepen zijn in Irak gestationeerd om Turkse militairen te beschermen die Iraakse en Koerdische strijders training geven. "Turkije is vastbesloten om door te gaan met de training", zei president Erdogan tijdens een persconferentie.

Irak is kwaad over de onaangekondigde komst van Turkse militairen naar de regio rond de door IS bezette stad Mosul. De Iraakse premier Abadi riep Turkije dit weekend op om de militairen zo snel mogelijk terug te halen. Hij beschouwt het als een Turkse inval, omdat over de komst van de troepen geen overleg is geweest.

Abadi dreigde naar de VN te stappen om Turkije te laten dwingen de troepen terug te halen. Daarop beloofde Erdogan voorlopig geen nieuwe militairen te sturen.

De omvang van de Turkse troepenmacht in Noord-Irak is niet duidelijk. Het zou gaan om enkele honderden trainers en militairen en tientallen pantservoertuigen. Het is de bedoeling dat de Iraakse en Koerdische strijders uiteindelijk IS uit Mosul verdrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl