NOS Nieuws

Kabinet tegen Kamer: missie tegen IS misschien uitgebreid

Kabinet informeert Kamer over mogelijke uitbreiding missie tegen IS

Het kabinet heeft een formele stap gezet naar eventuele deelname aan militaire acties tegen IS in Syrië. Het stuurt een zogenoemde notificatiebrief aan de Tweede Kamer. In zo'n brief kondigt het kabinet aan dat het de mogelijkheid en wenselijkheid van een missie onderzoekt.

Eventuele uitbreiding van de Nederlandse acties tot Syrië is al maanden onderwerp van gesprek. Vorige week kwam de discussie in een stroomversnelling na het officiële Amerikaanse verzoek aan het kabinet om de strijd tegen IS "te intensiveren". De Fransen deden eerder een soortgelijk verzoek. Frankrijk vroeg ook om extra inzet in de Sahel.

Zorgvuldig

Net als vorige week benadrukte premier Rutte dat de verzoeken zorgvuldig worden onderzocht en dat daar enige tijd mee gemoeid is. Hij hoopt dat het kabinet in januari de knoop kan doorhakken. Volgens hem is het een reële vraag om te kijken naar uitbreiding tot Syrië. "Het zou kunnen, maar het zou ook kunnen dat we het niet doen."

Rutte zei dat Nederland maar een van de weinige landen is die überhaupt bombarderen. "De NAVO heeft heel veel leden en er zijn er in Europa maar een paar die dat doen, de Fransen, de Engelsen en de Nederlanders. Frankrijk en Engeland zijn ook actief in Syrië, Nederland op dit moment niet; we hoeven ons echt niet te schamen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl