NOS Nieuws

Hoofdverdachte Rome-rellen krijgt anderhalf jaar cel

Rechter veroordeelt 44 Feyenoord-aanhangers voor Rome-rellen

De Feyenoord-supporter die in februari bij rellen in Rome een vuurwerkbom gooide, is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De man was aangeklaagd voor poging tot doodslag, maar werd veroordeeld wegens poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.

De rechtbank acht niet bewezen dat de 21-jarige Feyenoord-fan kon voorzien dat mensen konden omkomen door zijn vuurwerkbom. Wel had hij moeten weten dat er gewonden konden vallen. Een agent liep door de explosie verwondingen op.

De andere 43 verdachten krijgen taakstraffen, variërend van 40 tot 220 uur. Vier van hen krijgen ook een maand voorwaardelijke gevangenisstraf, omdat zij al eerder negatief waren opgevallen. Justitie had taakstraffen tot 240 uur geëist.

De relschoppers stonden op camerabeelden en waren zo in het vizier van justitie gekomen. Een paar supporters ontkenden dat zij op de beelden te zien waren, maar de rechtbank oordeelde anders.

'Reputatie beschadigd'

In de uitspraak haalde de rechtbank hard uit naar de supporters. De relschoppers hebben "een volstrekt onacceptabel gebrek aan respect voor het gezag". De hoofdverdachte heeft door zijn handelen de reputatie van Nederland, Nederlandse voetbalfans en Feyenoord ernstig beschadigd, zei hij verder. Van de supporters waren er maar drie naar de rechtszaal gekomen, van wie er twee op de publieke tribune waren gaan zitten.

De rellen in Rome waren op 19 februari, voor de wedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma. De ongeregeldheden leidden tot woede en onbegrip in zowel Italië als Nederland. In Rome raakte ook de bekende Barcaccia-fontein beschadigd. Die is inmiddels gerestaureerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl