ANP
NOS Nieuws

PvdA dreigt tegen mediawet te stemmen

De PvdA in de Eerste Kamer dreigt tegen de mediawet te stemmen. Senator Sent zei in het NOS Radio 1 Journaal dat ze zich zorgen maakt over de steeds strengere regels voor amusement.

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er minder amusement op de publieke tv-zenders komt. Amusementsprogramma's mogen alleen nog als ze een educatief, cultureel of informatief doel hebben. De staatssecretaris wil volgens Sent inmiddels zelfs dat de omroep per programma verantwoording aflegt.

Ondersteunende rol

Volgens de regeringspartij moet amusement op de publieke zenders ook kunnen als daarmee kijkers naar andere programma's worden gelokt. Het amusement heeft dan een ondersteunende functie.

Sent vindt het een slechte zaak dat programmamakers in de laatste plannen van Dekker moeten aantonen dat kijkers afhaken, als op een publieke zender geen amusement te zien is. "Ik ben wetenschapper en weet dat dat vrijwel onmogelijk is. Je zou dan eigenlijk een jaar lang geen amusement meer moeten uitzenden en vervolgens een jaar lang juist wel."

Kerstreces

De PvdA-senator vreest dat de staatssecretaris te veel invloed krijgt op de programmering en wil dat hij "een stevige beweging onze kant op maakt". Anders gaat de regeringspartij niet akkoord.

Staatssecretaris Dekker hoopt dat de nieuwe mediawet op 1 januari in kan gaan. Het is nog de vraag of die voor het kerstreces door de Eerste Kamer wordt behandeld.

Coalitiepartner VVD hecht veel waarde aan de nieuwe mediawet. In de Tweede Kamer stemde de PvdA voor, net als het CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks.

Ook het CDA heeft inmiddels bedenkingen. Als deze partij en de PvdA inderdaad tegenstemmen, haalt de mediawet geen meerderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl