NOS Nieuws

Voorzitter klimaattop: vandaag nog geen akkoord

Fabius: 'een dagje vertraging'

Er komt vandaag nog geen akkoord op de klimaattop, zegt de Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken die de onderhandelingen voorzit. Fabius zegt dat er schot zit in de onderhandelingen, maar dat er nog werk moet worden verzet.

De minister verwacht dat hij morgenochtend een eindtekst kan presenteren. De 195 delegaties kunnen er dan rond de middag over stemmen.

De klimaattop in Parijs zou eigenlijk tot vandaag duren. Er werd al langer gespeculeerd dat de onderhandelingen tot in het weekend konden duren.

Financiering

In Parijs wordt sinds bijna twee weken onderhandeld over een nieuw bindend klimaatakkoord. Op een aantal punten is inmiddels overeenstemming bereikt, maar over de financiering van de maatregelen zijn nog geen afspraken gemaakt. Ook de precieze bijdrage van landen en een omschrijving van het doel en wanneer dat moet worden bereikt, is er nog niet.

Ron Linker over de onderhandelingen in Parijs

Volgens verslaggever Henrik-Willem Hofs, die de onderhandelingen volgt, spelen er ook een aantal definitiekwesties. Zo moet worden vastgesteld welke landen ontwikkelingslanden zijn en welke landen rijk genoeg zijn om mee te betalen aan maatregelen. "Het zijn de moeilijke onderwerpen waar nog geen beslissing over is genomen", zegt Hofs.

De onderhandelaars zijn het er wel over eens dat de temperatuurstijging op aarde "onder de 2 graden" moet blijven. Eerder was nog sprake van maximaal 2 graden. Een aantal eilandstaten had een maximum van 1,5 graad bepleit, maar dat ging andere landen te ver. "Dat ze nu toch zeggen 'het moet richting 1,5 graad' is een geste", zegt Hofs. "Het zijn kleine dingen, maar daarin moeten de compromissen worden gevonden."

Xi en Obama

De Chinese staatstelevisie meldt dat de president Xi en Obama telefonisch overleg hebben gehad over de vorderingen op de top. China en de Verenigde Staten horen bij de grootste vervuilers. Xi en Obama waren bij de start van de top naar Parijs gekomen; de onderhandelingen zijn verder gevoerd door ministers en staatssecretarissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl