Donald Trump tijdens een toespraak tot joodse partijgenoten vorige week
NOS Nieuws

Trump niet naar Israël na kritiek van Netanyahu

De Republikein Donald Trump, die voor zijn partij presidentskandidaat wil worden, ziet af van zijn voorgenomen bezoek aan Israël. Aanleiding is de commotie over zijn pleidooi om voorlopig geen moslims meer toe te laten tot de VS. De Israëlische premier Netanyahu nam vanochtend afstand van dat voorstel.

"Wij respecteren alle religies", zei Netanyahu, die eraan toevoegde dat hij nog altijd bereid was Trump op 28 december te ontvangen. Vanwege de goede betrekkingen tussen Israël en de VS is elke Amerikaanse presidentskandidaat welkom, zei Netanyahu. De ontvangst moest volgens hem niet worden gezien als steun aan Trumps campagne.

Racistisch

Vanwege de uitspraken van Trump stond Netanyahu in eigen land onder druk om de afspraak af te zeggen. Een petitie in het Israëlische parlement werd door zeker 37 leden ondertekend; bijna een derde van alle parlementariërs. Ze vinden het standpunt van Trump racistisch en wijzen erop dat de wereld te klein was geweest als hij joden zou willen weren.

Trump zegt dat hij Netanyahu, die erom bekend staat dat hij sympathiseert met de Republikeinse partij, niet in een lastig parket wil brengen. Hij zegt op Twitter dat hij Israël wel zal bezoeken als hij eenmaal president van de Verenigde Staten is.

Trump heeft een haat-liefdeverhouding met Israël en de joden. Enerzijds noemt hij zichzelf "een groot fan van Israël". Zijn dochter Ivanka, die getrouwd is met een joodse zakenman, heeft zich zelfs bekeerd tot het jodendom.

Anderzijds jaagt Trump met zijn uitspraken geregeld joden tegen zich in het harnas. Zo betwijfelt hij openlijk of Israël wel vrede wil sluiten met de Palestijnen; iets wat andere Republikeinen zelden doen. En in een toespraak tot joodse partijgenoten zei hij vorige week: "Ik weet waarom jullie mij niet steunen. Jullie steunen mij niet omdat ik jullie geld niet wil hebben. Jullie willen de controle hebben over je eigen politicus."

Op dezelfde bijeenkomst kreeg Trump boe-geroep te horen omdat hij Jeruzalem niet beschouwt als de ongedeelde hoofdstad van Israël. Dat is overigens geen uitzonderlijk standpunt; vrijwel de gehele wereld vindt dat Israël en de Palestijnen samen een oplossing moeten vinden voor de status van Jeruzalem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl