Kim Jong-un eerder deze maand
NOS Nieuws

Kim Jong-un: wij hebben een waterstofbom

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zegt dat zijn land beschikt over een waterstofbom. Volgens waarnemers is het voor het eerst dat Noord-Korea claimt zo'n zware bom te hebben.

De bewering wordt door Zuid-Koreaanse en Amerikaanse waarnemers niet geloofd. Noord-Korea zou nog niet beschikken over de technologie om een geavanceerde bom zoals de waterstofbom te maken. Waarnemers denken dat er wel wordt gewerkt aan een waterstofbom. Zelfs als het land zo'n bom heeft, is het nog de vraag of het die op een raket kan monteren.

Kim Jong-un deed zijn uitspraken op een herdenkingsbijeenkomst voor zijn vader en grootvader. Hij zei dat zijn grootvader Kim Il-sung Noord-Korea heeft veranderd in een land dat in staat is om atoombommen en waterstofbommen tot ontploffing te brengen.

Waterstofbommen kunnen een nog grotere schade aanrichten dan de atoombommen die in 1945 op Hiroshima en Nagasaki vielen.

Kernproeven

Noord-Korea heeft in 2006, 2009 en 2013 al eens kernproeven uitgevoerd. De VN heeft daarop sancties ingesteld tegen het communistische land. Onder meer wapens en luxegoederen mogen niet meer worden geëxporteerd naar het land. Verder zijn banktegoeden bevroren.

Morgen zouden hoge functionarissen uit Noord- en Zuid-Korea gesprekken voeren om de spanning tussen de landen weg te nemen. Zuid-Korea heeft nog niet laten weten of de uitspraken van Kim Jong-un gevolgen hebben voor het gesprek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl