De reageerbuispuppy's
NOS Nieuws

Zeven gezonde reageerbuispuppy's geboren

Amerikaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd reageerbuispuppy's te maken. Na een ivf-behandeling werden zeven gezonde puppy's geboren.

Al sinds de jaren zeventig probeerden onderzoekers honden te verwekken via een reageerbuisbevruchting. Dat bleek echter moeilijker dan bij mensen, doordat de vruchtbaarheidscyclus bij honden afwijkt van die van andere zoogdieren. De eerste reageerbuisbaby werd al in 1978 geboren.

Eerste nestje IVF-puppy's

Met experimenten ontdekten dierenartsen van de ​Cornell University dat een eicel een dag later uit de eileider gehaald moest worden dan gedacht. Daarnaast bleek het zaad beter houdbaar te blijven door magnesium toe te voegen aan de celcultuur waarin het werd bewaard.

Toen moest nog precies het juiste moment worden gevonden om de bevruchte eicellen terug te plaatsen in de teef. Doordat honden slechts twee keer per jaar loops zijn, was het geen sinecure om dat moment te vinden.

Zeldzame rassen

De wetenschappers zetten uit eindelijk negentien embryo's terug, met zeven gezonde puppy's als resultaat: vijf beagles en een kruising tussen een beagle-moeder en cockerspaniël-vader.

De nieuwe methode kan een doorbraak betekenen voor het behoud van zeldzame hondenrassen, die nu makkelijker gefokt kunnen worden. Ook zou men in de toekomst erfelijke ziektes beter kunnen voorkomen door de selectie van embryo's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl