NOS Nieuws

Time: morele leider Merkel persoon van het jaar

Bondskanselier Merkel is door Time Magazine gekozen tot 'persoon van het jaar'. In een uitgebreid artikel noemt het Amerikaanse blad haar de 'Kanselier van de Vrije Wereld' en wordt haar morele leiderschap geroemd.

Time heeft IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi op twee gezet en de Republikein Donald Trump op drie.

Het blad prijst Merkel voor haar optreden in moeilijke tijden, zoals bij de Griekse crisis, de strijd tegen IS en de vluchtelingencrisis. "Duitsland is de afgelopen 70 jaar bezig geweest vaccins te testen tegen zijn giftige nationalistische, militaristische en genocidale verleden. Merkel etaleert andere waarden - humaniteit, generositeit en tolerantie - om aan te tonen hoe Duitslands grote kracht kan worden gebruikt om redding te bieden, in plaats van te vernietigen."

'Wir schaffen das'

Time spreekt van zeldzame eigenschappen voor een leider van een land dat probeert om zich te ontworstelen uit een zwarte geschiedenis. Het medium haalt uitspraken aan die Merkel deed op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis: "Als we ons ervoor moeten excuseren dat we humaan reageren in een noodsituatie, dan is dit niet mijn land", zei ze na kritiek op haar vluchtelingenbeleid. Ook haar fel bekritiseerde adagium "Wir schaffen das" wordt in herinnering gebracht.

Leiders worden pas getest op het moment dat mensen niet willen volgen.

Time over Merkels optreden in de vluchtelingencrisis

Merkel vraagt veel van haar bevolking, en van ons allemaal, schrijft Time. "Om open te zijn. Niet bang. Te geloven dat grote beschavingen bruggen bouwen, geen muren, en dat oorlogen zowel op als buiten het slagveld worden gewonnen."

Merkel, dochter van een dominee in de DDR, gebruikte in de vluchtelingencrisis mededogen als wapen, concludeert Time. Ze koos niet voor de gemakkelijke weg en wordt om die reden geprezen om haar morele leiderschap.

Een woordvoerder van Merkel heeft een korte reactie gegeven op de uitverkiezing: "Ik ben er zeker van dat de bondskanselier dit ziet als een aansporing haar politieke inspanningen voor de toekomst van Duitsland en Europa voort te zetten."

De eerste Time Person of the Year werd gekozen in 1927. In dat jaar ging de eer naar de Amerikaanse luchtvaartpionier Charles Lindbergh, die als eerste piloot solo de Atlantische Oceaan overstak. Prijswinnaars worden niet per se altijd geroemd om hun prestaties. Onder anderen Stalin en Hitler gingen Merkel voor. Het belangrijkste criterium is de invloed die iemand in het afgelopen jaar had, in positieve of negatieve zin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl