De 37-jarige Kleibeuker scherpt het werelduurrecord aan met ruim vier kilometer ANP

Kleibeuker verpulvert werelduurrecord

time icon

Het is schaatsster Carien Kleibeuker gelukt het tien jaar oude werelduurrecord van Maria Sterk uit de boeken te rijden. En dat niet alleen, Kleibeuker verpulverde op de ijsbaan van Inzell dat oude record met ruim vier kilometer.

Dat Kleibeuker het record van Sterk uit de boeken zou rijden was halverwege al wel duidelijk. De 37-jarige schaatsster had toen al vijftig ronden afgelegd. Na 53 minuten en 44 seconden had Kleibeuker al de 36 kilometer en 441 meter gereden waar Sterk in 2005 een uur voor nodig had.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Hoop dat dit een beetje onderscheidend is'

Uiteindelijk schaatste Kleibeuker ruim veertig kilometer per uur. Officieel kwam ze tot 40 kilometer en 569,68 meter. En dat was de inspanning meer dan waard, vindt Kleibeuker. "Het uur is natuurlijk afgemeten en je rijdt op je meest efficiënte wat er ook maar is."

Het werelduurrecord is overigens door internationale schaatsbond, de ISU, geen erkend wereldrecord. De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft wel het verzoek ingediend om er een officieel wereldrecord van te maken. Het voorstel wordt in juni besproken bij het ISU-congres.

Om 16:15 uur gaat Kleibeukers ploeggenoot Erik Jan Kooiman in Inzell proberen om het werelduurrecord bij de mannen op zijn naam te schrijven. Dat record is nu in handen van Douwe de Vries.

Ireen Wüst
@Ireenw
Ze heeft het al gehaald maar is nog niet klaar! @CarienKl !! Nog 4min en al 94 rondjes!
3 jaar geleden

STER Reclame