De website van Netflix
NOS Nieuws

'Filmabonnement moet overal in EU gelden'

De Europese Commissie wil het voor Europeanen mogelijk maken om in elk EU-land dezelfde films, series, e-books en voetbalwedstrijden te bekijken als in hun eigen land.

In de praktijk is het nu zo dat een Nederlander die in Duitsland op vakantie is, het Duitse Netflix-aanbod te zien krijgt. In Polen, waar Netflix nog niet actief is, kan de gebruiker helemaal niks bekijken. Dit wordt geoblocking genoemd. De Europese Commissie wil dat de gebruiker het aanbod krijgt uit zijn eigen land.

Toejuichen

Lambert van Nistelrooij, die namens het CDA in het Europees Parlement hierover het woord voert, juicht het besluit toe. "Als je er thuis voor betaald hebt waarom kun je er dan niet meer bij als je het land uit bent? Dat is in deze tijd niet meer uit te leggen." D66-Europarlementariër Marietje Schaake beaamt dit. "De Commissie zet met deze plannen een stap naar een interne digitale markt, en dat is hoog nodig."

Regels webwinkels

De Europese Commissie kwam ook met het voorstel om de regels voor webwinkels binnen de EU gelijk te trekken. Consumenten krijgen in dat voorstel dezelfde rechten wanneer ze een product in Italië of Frankrijk kopen als ze bij een Nederlandse webwinkel hebben.

De garantietermijn voor producten die online gekocht zijn, gaat van zes maanden naar twee jaar. Ook kunnen consumenten geld terugvragen als ze een game hebben gedownload die niet werkt.

Lange weg te gaan

Het gaat om voorstellen van de commissie. De 28 lidstaten moeten er nog mee instemmen, net als het Europees Parlement. Er zal dus nog veel over worden vergaderd. De commissie hoopt dat de maatregelen vanaf 2017 van kracht worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl