Premier Cameron en de Poolse premier Duda tijdens een ontmoeting in Londen, afgelopen september
NOS Nieuws

Polen: Cameron discrimineert EU-migranten

Polen ziet niets in het plan van de Britse regering om migranten uit andere EU-landen niet langer recht op Britse sociale voorzieningen te geven. Volgens de Poolse minister Waszcykowski is dit pure discriminatie.

Het schrappen van de sociale voorzieningen voor EU-migranten is een van de eisen die Groot-Brittannië op tafel heeft gelegd voor het hervormen van de Europese Unie.

In het voorstel staat dat geregistreerde migranten uit andere EU-landen de eerste vier jaar dat ze in Groot-Brittannië zijn geen recht hebben op bijvoorbeeld een uitkering bij werkloosheid.

Over de grens

Veel van de Britse hervormingsplannen kunnen op een warm onthaal rekenen in het eurosceptische Polen, maar deze maatregel gaat de Polen te ver. "Dit is voor ons over de grens", zei de minister. "Dit is discriminatie."

Voor Polen en andere Oost-Europese landen is het een belangrijk onderwerp, omdat veel inwoners van deze landen in Groot-Brittannië werken. Eind 2014 woonden er zo'n 850.000 Polen.

Cameron reist vanavond naar Polen voor overleg over de hervormingsvoorstellen voor de EU. Morgen heeft hij een ontmoeting met leden van het Poolse kabinet.

De Britse regering heeft het eisenpakket opgesteld in aanloop naar het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Dat referendum wordt uiterlijk in 2017 gehouden, maar waarschijnlijk al volgend jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl