Het kaartje dat aan de ballon zat, die in 2004 werd opgelaten en nu pas is teruggestuurd
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Ballonkaartje na 11 jaar terug: 'Sorry dat het zo lang duurde'

"Sorry dat het zo lang duurde." Dat staat in een brief die bij een ballonkaartje zat dat pas na elf jaar werd teruggestuurd naar Berlicum in Noord-Brabant. Het ballonkaartje was terechtgekomen in Oostenrijk, meldt Omroep Brabant.

De eerlijke vinders vonden het papiertje al in 2013, maar ze hadden geen idee uit welk land dat vreemde kaartje met dat kapotte ballonnetje precies kwam. En dus verdween het in een la, waar het twee jaar bleef liggen. Tot ze het op een regenachtige zondag weer tegenkwamen.

Negen jaar in een boom

Toen de Oostenrijkers het kaartje terugvonden en wat beter bekeken, ontdekten ze dat het elf jaar geleden was 'verstuurd' door een bakker in Berlicum. De ballon was in Oostenrijk in een bos geland en in de vergetelheid geraakt.

Henk Jansen, de toenmalige bakker, kreeg enkele dagen geleden een bijzondere brief uit Oostenrijk. "Ik stuur u met liefde deze kaart terug. Het spijt me dat het zo lang duurde", schrijft de afzender uit Putzleinsdorf in het Duits.

De brief en de ansichtkaart uit Oostenrijk die bij het ballonkaartje zaten

De bakker vindt het moeilijk te bevatten. "In 2004 bestond onze bakkerij 25 jaar. We hielden toen verschillende activiteiten, waaronder een ballonnenwedstrijd." Dat er een ballon zo ver zou komen, had niemand verwacht.

Jansen hing indertijd een landkaart op in zijn zaak, en omcirkelde waar de kaartjes terecht waren gekomen. Enkele ballonnen kwamen tot in Duitsland. Maar zo ver als Oostenrijk? Voor Jansen is het een raadsel."Het was toen mooi weer. Misschien dat de ballonnen door warme, opstijgende lucht zo ver kwamen."

Gymles

Nadat de voormalige bakker de brief gekregen had, ging hij op zoek naar het 7-jarige jongetje wiens naam op het kaartje stond. Jansen vond hem op Facebook, en zag dat de inmiddels 18-jarige jongen in Heeswijk-Dinther op school zit. "Ik ging naar de school toe en vroeg aan de rector of ik zijn telefoonnummer mocht hebben. Dat kreeg ik vanwege de privacy natuurlijk niet", zegt Jansen. "Maar de rector was zo vriendelijk om met me mee te lopen naar het lokaal waar hij les had."

Stijn van Nuland keek raar op toen hij uit de gymles werd gehaald en de voormalige bakker plotseling voor zich zag staan. 'Ik wist zo snel niet waar het over ging, ik was toen zo jong. Het duurde dan ook even voordat het lampje ging branden", zegt Stijn. "Mijn vader had zelfs het kaartje nog geschreven, dat kon ik toen nog niet zo goed."

Peperkoek

De hoofdprijs in de ballonwedstrijd was een jaar lang gratis peperkoek. Helaas heeft bakker Jansen een paar jaar geleden zijn zaak verkocht. Stijn vind het niet erg: "Nee, ik krijg geen jaar lang gratis ontbijtkoek. Maar in plaats daarvan heb ik wel een uniek verhaal gekregen om te vertellen."

Advertentie via Ster.nl