Douglas Tompkins in Argentinië AFP

Oprichter The North Face omgekomen bij kajakongeval

time icon

In Chili is de oprichter van de kledingmerken The North Face en Esprit overleden nadat hij met zijn kajak was omgeslagen.

De 72-jarige Amerikaan Douglas Tompkins was met vijf anderen aan het kajakken in Patagonië. Daar bezat hij grote stukken land die hij tot natuurreservaat had gemaakt. 

Tompkins stierf aan onderkoeling nadat hij in het ijskoude water van een meer terecht was gekomen. Zijn lichaamstemperatuur was gedaald tot 19 graden toen hij in het ziekenhuis kwam.

Pumalín Park

Douglas Tompkins richtte in 1964 samen met zijn vrouw het sportkledingmerk The North Face op en in 1968 richtte het echtpaar het kledingmerk Esprit op.

Nadat hij zich eind jaren tachtig uit het zakenleven had teruggetrokken, werd de miljardair actief als milieu-activist, vooral in Chili en Argentinië. Hij kocht grote stukken land die hij in Nationale Parken veranderde, zoals Pumalín Park in Chili en Iberá project in Argentinië. Hij zette zich naar eigen zeggen in voor de natuur omdat hij zich grote zorgen maakte over de ecologische gevolgen van de kledingindustrie. 

Ook besteedde hij veel tijd aan skiën, bergbeklimmen en kajakken. 

STER Reclame