PvdA-Kamerlid Van Dijk wil dat de rechten van mensen met een beperking worden uitgebreid
NOS Nieuws

PvdA vindt gehandicaptenwet te vrijblijvend

De PvdA wil dat bedrijven verplicht worden om hun gebouwen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. PvdA-Kamerlid Van Dijk, die zelf in een rolstoel zit, komt in de Tweede Kamer met een voorstel om dat te regelen.

Het kabinet wil bedrijven alleen verplichten om hun zaak toegankelijk te maken als een klant erom vraagt. Dat zorgt er dan voor dat mensen met een beperking bijvoorbeeld hun supermarkt, maar ook de NS of busvervoerder kunnen vragen om aanpassingen, waar dan serieus naar gekeken moet worden.

Niet toegankelijk

Maar dat is niet genoeg, vindt Van Dijk. Hij vindt dat gehandicapten er niet om hoeven te vragen en wil dat de voorzieningen verbeterd worden. "Als je kijkt in de Verenigde Staten en bijvoorbeeld Engeland; daar is het openbaar vervoer echt stukken beter geregeld dan in Nederland, daar is het gewoon toegankelijk."

Bij de Verenigde Naties werd bijna tien jaar geleden het verdrag voor de rechten van personen met een handicap ondertekend. Het kabinet heeft de Nederlandse invulling van het verdrag nu afgerond en de Tweede Kamer debatteert daar vanmiddag over.

Van Dijk: in het buitenland zijn ze veel verder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl