NOS Nieuws

Schot in onderhandelingen klimaattop Parijs

De sfeer bij de onderhandelingen op de klimaattop in Parijs is boven verwachting positief, melden bronnen aan de NOS. De Fransen willen vrijdag een definitief akkoord presenteren.

Er ligt sinds zaterdag een ontwerptekst, maar daarin was nog geen overeenstemming bereikt over honderden onderwerpen. Volgens bronnen gaat het de Fransen mogelijk lukken om dat aantal terug te brengen tot maximaal twintig, zei redacteur Heleen Ekker in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Morgenmiddag om 13.00 uur moet er een nieuwe tekst klaarliggen. "Als die tekst er ligt, krijgen de landen tot 17.00 uur om ernaar te kijken. Daarna komen alle landen weer bij elkaar om verder te onderhandelen. Dat kan de hele nacht duren."

Opmerkelijk snel

De voorzitter van de klimaattop, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Fabius, wil donderdag klaar zijn met de onderhandelingen, zodat daarna juristen en vertalers met de tekst aan de slag kunnen. Vrijdag om 17.00 uur zou er dan een getekend akkoord moeten liggen.

"Dat zou opmerkelijk snel zijn," zegt Ekker. "Tot nu toe liep het vaak anders op klimaattoppen, dan werd er op het laatst nog nachten doorvergaderd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl