Spotify op de iPhone
NOS Nieuws

'Spotify test optie om albums van gratis versie te houden'

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Sommige artiesten krijgen wellicht de kans om hun muziek alleen aan betalende Spotify-gebruikers te laten horen. De streamingdienst is hiermee aan het experimenteren, meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Welke artiesten hiervoor in aanmerking komen is nog onduidelijk. Daarnaast benadrukken de bronnen tegenover de krant dat het nog niet zeker is dat Spotify dit ook definitief gaat doorvoeren.

Zorgen

Het lijkt er in ieder geval wel op dat Spotify zich zorgen maakt over het feit dat bekende artiesten hun muziek niet, of niet direct, op de dienst willen plaatsen. Het platform heeft 20 miljoen betalende abonnees en 80 miljoen gebruikers die gratis naar muziek luisteren.

De betrokkenen zeggen dat Spotify bijna zo'n afspraak met Coldplay had gemaakt. Die band lanceerde op 4 december zijn nieuwe album. De streamingdienst en het management van de band waren in verregaande gesprekken om de muziek voor een aantal weken alleen via de betaalde versie van Spotify aan te bieden.

Het akkoord liep stuk op het feit dat het management niet kon garanderen dat de muziek in die periode niet alsnog op andere plekken gratis te horen was.

Versterkend

De streamingdienst ligt al lange tijd in de clinch met muzieklabels en artiesten over het feit dat hun muziek ook beschikbaar is voor niet-betalende Spotify-gebruikers, die tussen nummers door advertenties horen. Ze verdienen hier minder geld aan.

Volgens Spotify-topman Daniel Ek werkt de gratis dienst versterkend, mensen zouden daardoor sneller overwegen om een abonnement te nemen.

De gratis versie Spotify was voor Taylor Swift vorig jaar reden om haar muziek van Spotify te halen en album '1989’, na druk op Apple, alleen op Apple Music te plaatsen. Adele besloot om dezelfde redenen haar muziek helemaal niet aan te bieden via streamingdiensten. Ze verkocht meer dan 4,5 miljoen albums wereldwijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl