Yvette Broch en Laura van der Heijden proberen een Zweedse van scoren te houden

Handbalsters laten sensationele zege op Zweden glippen

De Nederlandse handbalsters hebben op het WK in Denemarken een verrassende triomf op Zweden uit handen gegeven. In Naestved gaf Nederland na de pauze een voorsprong van vijf punten weg: 28-28.

Na de 'opwarmertjes' tegen China en Angola was de wedstrijd tegen Zweden de eerste testcase voor de ploeg van coach Henk Groener. De Scandinavischen eindigden op het EK van 2014 als derde en hadden de laatste vijf duels met Nederland niet verloren.

Na een minuut stilte voor de overleden oud-international (en keeperstrainer van Oranje) Jokelyn Tienstra kende Nederland een stroeve start (3-5),maar groeide het daarna in de wedstrijd.

Wester uitblinker

Keepster Tess Wester blonk uit met enkele geweldige reddingen en Angela Malestein nam met zes treffers voor rust haar ploeg eveneens op sleeptouw. Vanaf 11-12 wist Zweden vijf minuten lang niet te scoren en halverwege leidde Oranje met 15-12.

Na rust wist Nederland tot twee keer toe een voorsprong van vijf punten te nemen. Nadat Zweden van 18-23 op 21-23 was gekomen, ging het in de slotfase mis bij Oranje. Yvette Broch kreeg geel, twee kansen werden gemist en 3,5 minuut voor het einde was het 27-27. Mede dankzij een redding van Wester sleepte Oranje toch nog een puntje uit het vuur.

Trots

Nycke Groot hield een ambivalent gevoel over aan de wedstrijd: "Ik ben teleurgesteld dat we niet hebben gewonnen. Maar ik ben trots dat we er, gezien het nieuws van vandaag, samen hebben gestaan."