Malaria-bestrijding in de Indiase stad Bangalore
NOS Nieuws

WHO: aantal malaria-doden gehalveerd

Het aantal doden als gevolg van malaria is in vijftien jaar vrijwel gehalveerd, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. In 2000 eiste de ziekte, die door de malaria-mug wordt verspreid, 839.000 levens en dat aantal komt dit jaar uit op ongeveer 438.000.

De WHO is erg te spreken over het aantal landen in Azië en Afrika dat werk maakt van het bestrijden van de infectieziekte, die vooral slachtoffers maakt onder kinderen van 5 jaar en jonger. In het Afrika onder de Sahara slaapt nu ruwweg de helft van alle mensen onder een klamboe, zegt de WHO. In 2000 was dat nog maar 2 procent.

Niet alleen het slapen onder een muskietennet helpt malaria terug te dringen, ook het spuiten van insecticide, zowel binnen als buiten, heeft volgens de WHO veel effect. Verder kan door de verbeterde gezondheidszorg de diagnose malaria sneller worden gesteld en zijn er meer medicijnen beschikbaar.

Oorlog

De WHO schrijft in zijn jaarlijkse malaria-rapport dat twee landen in Afrika afwijken van de dalende trend: Nigeria en Congo-Kinshasa. In die twee landen stierven dit jaar meer dan 153.000 mensen aan malaria, wat neerkomt op 35 procent van alle malaria-doden in de wereld. Nigeria wordt geteisterd door Boko Haram en in de gebieden waar die terreurbeweging de macht heeft, worden geen gezondheidswerkers toegelaten. In Congo woedt een langdurige burgeroorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl