Sven Schaap / NOS

Vier oorlogsveteranen van Veterans for Peace leverden vandaag de medailles in die ze kregen voor hun dienst in het Britse leger. De leden van de veteranenbeweging gooiden de medailles op straat voor Downing Street 10, de ambtswoning van premier Cameron. 

Ook namen ze afstand van de eed van trouw die ze aflegden toen ze in dienst traden. De veteranen deden dit uit protest tegen de bombardementen die het Verenigd Koninkrijk sinds vorige week uitvoert op IS-doelen in Syrië. 

De ex-militairen hopen zo andere Britse burgers ertoe te bewegen de regering te vragen om op een andere manier in te grijpen tegen IS. Ze werden in hun protest vergezeld door een handvol andere veteranen en ongeveer vijftig geïnteresseerden.

Bombardementen lossen geen conflict op.

Jim Radford, Britse oorlogsveteraan

"Ik kon niet langer onschuldigen laten lijden onder de beslissingen van onze regering. Het is nu aan de bevolking om de regering te laten zien dat ze die ook niet meer vertrouwen", zegt protestleider Ben Griffin. Hij werd eerder uitgezonden naar Macedonië, Noord-Ierland, Afghanistan en Irak en nam daarna ontslag bij het leger.

Veteraan Jim Radford, de jongste deelnemer aan D-Day en tegenwoordig activist en muzikant, zet grote vraagtekens bij het resultaat van de Britse bommen. "Bombardementen lossen geen conflict op. In Vietnam vielen meer bommen dan in de hele Tweede Wereldoorlog en zie wat het die daar hebben opgeleverd. De Britse regering verergert de wanhopige situatie in Syrië alleen maar."

Zelfs veteranen die zelf niet bij het protest waren, gaven hun medailles aan protestleider Griffin om bij de ambtswoning van Cameron achter te laten. Zo ook Irak-veteraan Dave Smith en zijn vader, die in Noord-Ierland diende. Smith raakte in 2005 in Irak invalide.

Sinds de aankondiging vorige week van de bombardementen op IS-doelen in Syrië, hebben ruim zestig nieuwe veteranen zich bij Veterans for Peace aangesloten. Griffin zegt ook dat hij uit het Britse leger steunbetuigingen krijgt.

De veteranenbeweging wil in de toekomst opnieuw haar onvrede over de Britse missie laten zien. Iftikhar Mersa raakte zijn medaille voor zijn dienst in Noord-Ierland jaren geleden kwijt, maar wil een vervangend exemplaar aanvragen om bij Downing Street 10 achter te laten.

Het is niet de eerste keer dat er medailles voor de deur van de ambtswoning van Cameron worden achtergelaten. Afgelopen zomer legden leden van Veterans for Peace er uit protest ook al medailles neer.

STER reclame