NOS NieuwsAangepast

Belgische formatie nu langste ooit

De kabinetsformatie in België is na vandaag de langste uit de Belgische historie. Met een duur van 194 dagen is het record uit 2007 geëvenaard.

Het eind van de formatie is nog niet in zicht. Bemiddelaar Vande Lanotte tracht al twee maanden de partijen bij elkaar te brengen. Hij werkt aan een nota die de basis voor onderhandelingen moet worden. Op 3 januari wil Vande Lanotte de nota aan de zeven betrokken partijen voorleggen.

De Belgische koning Albert heeft in zijn kersttoespraak de politici in zijn land opgeroepen om naar compromissen te zoeken. Koning Albert zei dat België een bijzonder talent heeft om standpunten dichter bij elkaar te brengen. Volgens hem is dat bewezen in de Europese Unie. Maar "in eigen land is de kunst van het compromis de jongste jaren ietwat vergeten geraakt", zei de koning.

Financieringswet

De formatie draait vooral om een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer financiële autonomie moet geven, de zogenoemde financieringswet. Dat is een grote wens van de Vlamingen. De Franstaligen proberen dat tegen te houden omdat zij bang zijn voor een verdere verarming van Wallonië en Brussel.

Naast de financieringswet is ook de splitsing van het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde een heet hangijzer.

Leterme

Totdat er een nieuwe regering is, wordt België bestuurd door de demissionaire regering van premier Yves Leterme.

Met een formatieduur van 194 dagen nadert België het Nederlandse record. Na de verkiezingen van 1977 duurde het 208 dagen voordat het eerste kabinet-Van Agt op het bordes stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl