Frank van Hemert in een interview met EenVandaag
NOS Nieuws

Kunstschilder krijgt schadevergoeding voor druipverf Schmincke

Verffabrikant Schmincke moet een schadevergoeding van 200.000 euro betalen aan kunstschilder Frank van Hemert, omdat de verf in zijn schilderijen is gaan druipen. Het bedrag is een voorschot, bepaalde de voorzieningenrechter in Alkmaar.

De verf die Van Hemert heeft gebruikt is Fleischfarbe nr. 213. Van Hemert heeft begin jaren negentig ongeveer zestig doeken gemaakt met de verf, die na zo'n zeven jaar begon te druipen. Hij heeft daarvan zo'n 35 stuks verkocht voor ongeveer 10.000 euro per stuk, onder andere aan het Stedelijk Museum Amsterdam.

Vieze vloer

De schilderijen zijn niets meer waard, zegt de advocaat van Van Hemert. Ze moeten op de grond liggen om verdere schade te beperken. "Als ze blijven hangen, wordt de vloer vies."

"Het is een bizar verschijnsel", zegt de advocaat. "De verf droogt in eerste instantie goed op, maar gaat na 7 jaar alsnog druipen." De schilder werd op het probleem geattendeerd door enkele klanten. Rond 2001 meldden zich enkele mensen bij hem die een schilderij hadden gekocht.

Interview met Frank van Hemert door Een Vandaag

1,5 miljoen euro

Het duurde uiteindelijk nog jaren voordat er een uitspraak lag; deskundigen moesten onderzoeken of de verf inderdaad na 7 jaar ging lopen.

De schadevergoeding loopt mogelijk op tot 1,5 miljoen euro, of hoger, en is zowel bestemd voor de kopers als voor Van Hemert zelf. Het eindbedrag moet nog worden vastgesteld door een deskundige. Nog niet alle kopers van de schilderijen uit de periode 1991-1995 hebben zich gemeld.

Fleischfarbe nr. 213 is in 1995 uit productie genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl