Een borstimplantaat
NOS Nieuws

Inspectie hoefde siliconen-implantaten niet te verbieden

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het verzoek om siliconen-borstimplantaten te verbieden terecht afgewezen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De rechter acht de gezondheidsrisico’s niet ernstig genoeg om de implantaten te verbieden.

De Stichting voor vrouwen met Siliconenimplantaties (SvS) eiste in juni vorig jaar een stop op het gebruik van implantaten totdat bewezen is dat ze niet schadelijk zijn als ze lekken of scheuren. Volgens de SvS is er een verband tussen de implantaten en kanker, auto-immuunziekten en gewrichtsklachten.

De SvS was naar de rechter gestapt uit onvrede over het besluit van de inspectie.

De rechter zegt dat er inderdaad risico's aan siliconen kleven, iets wat de inspectie overigens ook erkent. Maar de gezondheidsrisico's wegen volgens de rechter niet op tegen de voordelen. Het gaat om "gewogen aanvaarde risico's" die zich maar beperkt voordoen.

Braziliaans

In september werd bekend dat implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed niet meer mogen worden gebruikt in Europa. Bij een fabriekscontrole was aan het licht gekomen dat er onder meer glasvezeldeeltjes op de implantaten zaten.

Hoe groot het gevaar daarvan precies was, is nog steeds niet duidelijk. De inspectie zei in september dat eerst in kaart zou worden gebracht hoeveel Silimed-implantaten in Nederland zijn ingebracht. Dat overzicht is er nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl