NOS Nieuws

Gebouwen in Nederland grootste vervuilers

Gebouwen gebruiken ongeveer veertig procent van alle energie in de wereld

Kantoorpanden, winkels en woningen zijn de grootste milieuvervuilers in Nederland. Die stoten meer CO2 uit dan het verkeer of de industrie.

In Nederland staan 8 miljoen gebouwen. Die worden allemaal verlicht, er worden computers gebruikt en de verwarming of koeling staat aan. Daardoor zijn ze verantwoordelijk voor 36 procent van de landelijke CO2-uitstoot, blijkt uit cijfers van Energieonderzoek Centrum Nederland en het ministerie. De helft daarvan komt van kantoorgebouwen.

Om de energiedoelstellingen in Nederland te halen is afgesproken dat gebouwen 20 procent op energie moeten besparen in 2020. "De afgelopen twee jaar is het verbruik met 3 procent teruggebracht, dus we zijn er nog lang niet", zegt Bram Adema van Corporate Facility Partners, een adviesbureau voor verduurzaming van het bedrijfsleven.

40 miljard euro

De druk op vastgoedbedrijven neemt toe om hun gebouwen te verduurzamen. Maar dat kost geld. "Vastgoedeigenaren moeten 40 miljard euro investeren om doelstellingen van het Energieakkoord te bereiken", zegt Adema. Zij moeten bestaande kantoorgebouwen duurzaam maken. Bij nieuwbouw is het van belang dat die aan zo veel mogelijk duurzaamheidssnufjes voldoet. "Nieuwbouw dient als een soort laboratorium."

Huurders, zoals het Rijk, willen steeds vaker alleen in duurzame kantoren zitten. Maar ook financiers als pensioenfondsen willen alleen een lening verstrekken als het gebouw aan de duurzaamheidseisen voldoet. "Het bewustzijn stijgt bij iedereen", zegt Adema. "Maar ze zien ook dat de energierekening gewoon een stuk omlaag gaat als het gebouw minder uitstoot."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl