Yvo de Boer op de klimaattop in Parijs Heleen Ekker

"We zijn allemaal erg blij dat er hier een overeenkomst uit gaat komen. Maar voor kleine eilandstaten, landen die op het punt staan te verdwijnen, hele arme landen, zal de uitkomst een hele grote teleurstelling zijn." Aan het woord is Yvo de Boer, aanwezig op de top in Parijs.

Beelden van zijn emoties op het eind van vorige klimaattoppen, in Bali en Kopenhagen, gingen de hele wereld over. De Nederlander Yvo de Boer was toen het hoofd van het VN-Klimaatbureau dat de grote conferenties organiseert.

'Buiten de conferentiezaal meer goede ideeën dan daarbinnen'

Economie vergroenen

Nu woont en werkt hij in Korea. Hij is niet langer betrokken bij het onderhandelingsproces. Toch is De Boer aanwezig op de top in Parijs. Hij werkt tegenwoordig voor een organisatie die ontwikkelingslanden helpt met het vergroenen van hun economie.

Rondlopend in het conferentieoord in de Parijse voorstad Le Bourget wordt De Boer nog vaak herkend. "Ik heb dan ook iedere conferentie meegemaakt. Ik ga niet meer de onderhandelingszaal in, daar heb ik niets meer te zoeken, maar in de marges kun je goed zaken doen en afspraken maken."

Slapeloze nachten

Het heeft voordelen om meer aan de zijlijn te staan, vertelt hij. "Ik houd er veel minder slapeloze nachten aan over. En buiten de conferentiezaal kom ik meer goeie ideeën tegen dan in de conferentiezaal."

Overigens krijgt De Boer het idee dat het proces tot nu toe tamelijk goed verloopt.  "Als ik de Fransen en mijn voormalige collega’s moet geloven, die hebben het idee dat het vrijdag om 17 uur afgelopen is. De Fransen hebben zelfs gezegd dat er woensdagavond een schone tekst moet zijn en dan donderdag en vrijdag de formele afsluiting."

Eerste rij stenen

Toch houdt hij alle opties nog open. "Ik heb het misschien wat te vaak mis gehad. Je ziet vaak dat er op het laatste moment nog een probleem ontstaat."

De Boer denkt dat er zeker een akkoord wordt gesloten, deze week. Niet iedereen zal er blij mee zijn, zegt hij. Maar het gaat om een eerste stap. "Een kleine stap. Maar een stap vooruit. Ieder huis wordt gebouwd op de eerste rij stenen. En we zijn hier bezig met die eerste paar rijen stenen."

STER reclame