NOS Nieuws

Paus Franciscus opent Heilig Jaar

De paus opent het Heilig Jaar

Paus Franciscus heeft het Heilig Jaar geopend. In een speciale mis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad sprak hij de gelovigen toe. De paus riep hen op "angst en vrees opzij te zetten".

Ter afsluiting van de mis opende Franciscus de bronzen deur van de basiliek. Door die zogenoemde Heilige Deur zullen naar verwachting het komend jaar miljoenen pelgrims wandelen.

De ceremonie op het Sint-Pietersplein trok zo'n 30.000 gelovigen. Dat waren er veel minder dan de 50.000 tot 100.000 die werden verwacht, maar uit vrees voor een terreuraanslag lijken veel mensen thuisgebleven.

 • Rop Zoutberg / NOS
  Veel politie bij het Sint-Pietersplein bij de opening van het Heilig Jaar
 • EPA
  Alle belangstellenden worden gefouilleerd
 • EPA
  Tassen werden gecontroleerd en er waren detectiepoorten
 • EPA
  De ceremonie trok 30.000 gelovigen. Dat is minder dan verwacht
 • AFP
  Veel mensen bleven thuis, mogelijk uit vrees voor een terroristische aanslag

Mensen die wel naar Vaticaanstad zijn gekomen zijn gecontroleerd. Hun tassen zijn doorzocht en ze zijn gefouilleerd. De politie controleert niet alleen pelgrims, maar ook journalisten, diplomaten en priesters.

Voor de opening van het Heilig Jaar zijn duizenden agenten en militairen ingezet. Boven Rome geldt een vliegverbod en er zijn scherpschutters actief. De afgelopen weken zijn rond het Vaticaan honderden bewakingscamera's opgehangen.

Het is het 29ste Heilig Jaar; het eerste was meer dan 700 jaar geleden. In principe vindt zo'n Jubeljaar een keer in de 25 jaar plaats, tenzij de paus beslist tot een extra Heilig Jaar.

Dat is nu gebeurd. Bij het uitroepen sprak paus Franciscus van een jubileum van barmhartigheid. Katholieken worden het komend jaar opgeroepen zich extra te bezinnen.

Bij de ceremonie was ook de vorige paus, Benedictus XVI. Hij verschijnt niet vaak meer in het openbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl