Adele was zondag te gast in een show op de Duitse televisie
NOS Nieuws

'Geen sprake van plagiaat in nummer van Adele'

De Britse zangeres Adele hoeft zich geen zorgen te maken over beschuldigingen vanuit Turkije over plagiaat in een nummer op haar nieuwe cd. Volgens muziekkenner Paul Natte is haar nummer Million years ago zo weinig origineel dat er van plagiaat nauwelijks sprake kan zijn.

Fans van de Turks-Koerdische zanger Ahmet Kaya vinden dat het liedje van Adele wel erg lijkt op het nummer Acılara tutunmak ('Vasthouden aan de pijn'), dat Kaya opnam in 1985. Op sociale media wordt Adele veelvuldig beschuldigd van diefstal en mensen plaatsen filmpjes waarin de liedjes ter vergelijking achter elkaar zijn gezet.

Volgens Natte, een van de mannen achter de tune van NOS Radio Tour de France, lijken de liedjes inderdaad op elkaar. "Maar het probleem is dat er nog wel honderd van dit soort liedjes zijn. Dit akkoordenschema komt vaak voor. Het komt ook terug in bijvoorbeeld Yesterday when I was young van Charles Aznavour", zegt Natte in het NOS Radio 1 Journaal.

Dat maakt het vaststellen van plagiaat lastig. "Er is sprake van plagiaat als er originele, kenmerkende stukjes uit het ene nummer terugkomen in het andere. Maar beide liedjes zijn heel weinig origineel en te voor de hand liggend."

Daarnaast zijn er wel degelijk verschillen tussen de beide liedjes, zegt Natte. Hij schreef de liedjes uit om ze beter te kunnen vergelijken. "Als je de noten op papier zet, zie je al dat het anders is. En je hoort het ook. Adele zingt het echt anders. Ze heeft het niet letterlijk nagedaan", zegt Natte, die niet kapot is van het nummer van de Britse zangeres. "Twee weken terug hoorde ik haar het liedje zingen op tv. Toen vond ik het al erg alledaags klinken. En dat blijkt terecht, want zo'n melodietje is dus al vaker bedacht."

Kaya overleed in 2000. Zijn weduwe is niet van plan om al te veel werk te maken van het vermeende plagiaat. "Ik geloof niet dat Adele zoiets doelbewust zou doen", zegt ze tegen Turkse media. "Maar als dat wel zo is, dan is het natuurlijk diefstal", voegt ze eraan toe.

Adele zelf zal niet wakker liggen van de ophef, denkt Natte. "Ze kan er weinig aan doen. Ook zal ze de plaat van Kaya niet in huis hebben, denk ik."

Records

Het nummer Million years ago staat op Adele's nieuwe cd 25, die eind vorige maand uitkwam. De verkoop van de cd verbreekt internationale records en de kaartjes voor haar optredens zijn over de hele wereld razendsnel uitverkocht.

Het is niet voor het eerst dat Adele in verband wordt gebracht met plagiaat. Haar nummer Hello, de eerste single van het nieuwe album, zou erg lijken op Martha van Tom Waits uit 1973. Ook vinden mensen dat het liedje gelijkenissen vertoont met Hello van Lionel Richie uit 1984.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl