NOS Nieuws

Me 'wint' verkiezing lelijkste woord

Het verkeerde gebruik van het woord 'me' levert bij de stemmers voor de verkiezing van het lelijkste woord de meeste irritatie op. Zo'n 25.000 deelnemers in Nederland en Vlaanderen kozen het als het lelijkste woord van het jaar.

Het gaat om 'me' gebruikt als bezittelijk voornaamwoord (me werk, me school, me ouders).

Er waren tien woorden genomineerd. 'Diervriendelijk vlees' eindigde op de tweede plaats, plezierjacht (jagen) werd derde.

Toptien 2015

  
1me
2diervriendelijk vlees
3plezierjacht
4participatiesamenleving
5papadag
6mensenmens
7dagdagelijks
8zeg maar
9chillen
10selfie

De verkiezing door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) werd voor de derde keer gehouden. Vorig jaar kreeg 'oudjes' de meeste stemmen, in 2013 werd 'kids' gekozen.

Tot nu toe trekt de verkiezing elk jaar meer stemmers, zegt Vivien Waszink van INL in het EO-radioprogramma Dit is de dag. Ze benadrukt dat het een ludieke verkiezing is. "We zijn geen taalpolitie, maar we merken wel dat veel mensen zich storen aan verkeerde woorden."

Ingeburgerd

Opvallend vond Waszink de toelichtingen die werden gegeven door stemmers die 'papadag' het lelijkste woord vinden. "Je bent toch altijd papa, hoorden we vaak. En waarom wel papadag, maar geen mamadag."

'Dagdagelijks', dat op zeven eindigde, wordt vooral in Vlaanderen gebruikt. "Het betekent gewoon dagelijks, dus dag is overbodig."

Dat 'selfie' op tien eindigde, verbaast Waszink niet. Zelf vindt ze het wel een leuk woord. "Het is helemaal ingeburgerd en je ziet dat er al andere woorden mee worden gevormd, zoals 'doe-het-zelfselfies' en 'no-make-upselfies'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl