Het hoofdkantoor van Imtech Marine
NOS Nieuws

'Imtech-dochter sloot deals met omstreden landen'

Het failliete installatiebedrijf Imtech deed jarenlang zaken in landen als Iran, Syrië en Myanmar. Dat meldt De Telegraaf.

Het gaat om een dochterbedrijf van Imtech, dat over het algemeen apparatuur als radar-, sonar- en navigatiesystemen aan koopvaardijschepen levert, maar ook kleine onderdelen zoals schroeven, batterijen en walkie talkies. Het is nu de vraag of dit militair gevoelige apparatuur is of niet. Dat moet de rechter in Amerika nog bepalen.

In een intern rapport van Imtech, dat in handen is van de krant, werd gesproken van 198 mogelijke overtredingen bij transacties met personen en bedrijven.

Een woordvoerder van het voormalige Imtech-bestuur laat weten dat Amerikaanse toezichthouders vier deals van het bedrijf in Iran onderzoeken. Dat kan leiden tot een boete van maximaal een miljoen euro.

Radio Holland

De zaken werden gedaan door een bedrijfsonderdeel van Imtech, Radio Holland, dat wereldwijd vestigingen heeft. Van de 198 transacties in omstreden landen, waren er 51 met zogenoemde 'denied entities or persons', bedrijven of mensen die op de zwarte lijst van de Amerikaanse overheid staan.

De 51 deals waren met zes bedrijven, waarvan vijf uit Iran. De vijf zijn actief in de olie-industrie. Wat Radio Holland precies geleverd heeft, staat niet in het rapport.

Pas vorig jaar kwam bij het hoofdkantoor een melding binnen van "een levering in Iraanse wateren". Daarop werd een intern onderzoek gedaan, waarvan de resultaten in het rapport staan. Imtech meldde zelf eerder dit jaar al dat er onderzoek gedaan wordt naar de transacties.

Pon

Radio Holland was onderdeel van de marinedivisie van Imtech, die bij het faillissement dit najaar is overgenomen door investeringsmaatschappij Parcom en het Nederlandse bedrijf Pon, dat onder meer Volkswagens importeert.

De voormalige Imtech-woordvoerder zegt tegen De Telegraaf dat die partijen "uitvoerig op de zaak zijn gewezen, waarbij alle informatie beschikbaar was". De nieuwe eigenaren willen in de krant niet inhoudelijk reageren.

Ook tegenover de NOS wil Parcom niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl