De schutters Syed Farook en Tashfeen Malik
NOS Nieuws

FBI: schutters San Bernardino al langer geradicaliseerd

De man en de vrouw die vorige week in San Bernardino veertien mensen doodschoten en er 21 verwondden, waren al langer geradicaliseerd, zegt de FBI. Tashfeen Malik (29) en Syed Farook (28) stonden een paar dagen voor de moordpartij in een zorgcentrum nog op een schietbaan te oefenen.

Hoelang het moslimechtpaar, dat door de politie werd doodgeschoten, al geradicaliseerd was, is niet duidelijk, maar volgens de FBI gaat het om een redelijk lange tijd. Islamitische Staat zei na de aanslag dat de twee aanhangers van IS waren.

Farooks vader zei in de Italiaanse krant La Stampa dat zijn zoon helemaal achter de ideologie van Islamitische Staat stond en geobsedeerd was door Israël.

Pijpbommen

Volgens de Pakistaanse overheid zat Malik in Pakistan op een streng islamitische school.

Verder is bekendgemaakt dat in het huis van de twee 19 soorten pijpleidingen zijn gevonden die gebruikt kunnen worden voor bommen. Het onderzoek is nog in volle gang.

Werknemers van het zorgcentrum waarin het bloedbad plaatsvond en andere overheidsdiensten in de buurt zijn na vijf dagen weer aan het werk gegaan. De dag ervoor waren er diverse kerkdiensten om de slachtoffers te herdenken.

In de ruimte waarin het stel het vuur opende en waar Farook werkte, werd vorig jaar een rampenoefening gehouden waarbij het personeel tips kreeg over wat te doen als iemand begon te schieten. Of Farook zelf aan die oefening heeft meegedaan, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl