Staatssecretaris Van Rijn en minister Schippers
NOS Nieuws

Gemeenten miljoenen extra kwijt door pgb-problemen

Het gaat beter met de uitbetaling van zorggeld uit het persoonsgebonden budget, schrijft staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer. Ruim 95 procent van de declaraties wordt inmiddels binnen tien werkdagen uitbetaald. Het oplossen van de problemen heeft de gemeenten wel veel geld gekost.

Volgens Van Rijn hebben gemeenten tussen 22 en 31,5 miljoen extra moeten uitgeven. Het ministerie overlegt met de gemeenten over een vergoeding voor die extra gemaakte kosten.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) regelt sinds begint dit jaar de uitbetaling van de pgb's. Door fouten bij gemeenten en de SVB kregen zorgverleners van duizenden patiënten veel te laat betaald.

Telefoontjes

De helpdesk heeft volgens de bewindsman in de loop van het jaar veel minder telefoontjes gekregen van mensen die hun zorggeld nog niet binnen hadden.

Op de top van de problemen, in de maand februari, kwamen er zo'n 140.000 telefoontjes binnen. Dat zijn er momenteel veel minder, maar in oktober toch nog zo'n 60.000. Daarna is het aantal hulpvragen nog wat toegenomen, vooral van mensen die bijna door hun budget heen zijn.

Alle budgethouders krijgen een brief over de grootte van hun budget tot einde dit jaar. Donderdag is er een debat over de pgb's in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl