NPD-leider Frank Franz op een partijcongres in Weinheim
NOS Nieuws

Nieuwe poging om Duitse neonazi-partij te verbieden

Het Duitse constitutioneel hof gaat opnieuw bekijken of de rechts-extremistische partij NPD moet worden verboden. Het hof vindt dat er genoeg bewijs is verzameld door de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer. Die heeft de zaak bij het hof in Karlsruhe ingediend.

Volgens de Bondsraad is de NPD ongrondwettelijk en ondemocratisch, onder meer omdat de partij "een klimaat van angst" creëert onder tegenstanders.

Een eerdere poging om de partij te verbieden mislukte in 2003. Tijdens het proces bleek dat de veiligheidsdiensten in verschillende deelstaten en tot op het hoogste niveau geïnfiltreerd waren in de NPD.

Omdat de verschillende partijen niet de identiteit van hun informanten wilden delen, besloot het hof de zaak stop te zetten. Het kon niet duidelijk worden welke uitspraken van echte NPD'ers kwamen en welke van informanten.

Vluchtelingen

Al in 2013 diende de Bondsraad een aanvraag in voor een tweede poging, maar het het hof ging niet meteen akkoord. De raad moest eerst aantonen dat er geen informanten meer in de NPD geïnfiltreerd zijn en meer bewijzen aanleveren dat de NPD daadwerkelijk anti-grondwettelijk bezig is.

Begin maart buigt het constitutioneel hof zich over de zaak. De NPD is nu niet vertegenwoordigd in het landelijke parlement, omdat de partij bij de verkiezingen niet genoeg stemmen haalde. De NPD zit wel in het parlement van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren en is erg actief in de protestbeweging tegen vluchtelingen, vooral ook online.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl