NOS Nieuws

Lou Reeds muze Holly overleden

Het zijn de eerste regels van Lou Reeds wereldhit Take a Walk on the Wild Side. De transgender die Reed in die song bezingt bestond echt. Het was actrice Holly Woodlawn, die nu op 69-jarige leeftijd is overleden. Ze leed al lange tijd aan kanker.

Woodlawn werd geboren als Harold Danhakl. Ze veranderde haar naam nadat ze op haar 15e van huis was weggelopen en naar New York was gelift. Voor haar nieuwe naam combineerde ze de voornaam van de zorgeloze Holly Golightly uit Breakfast at Tiffany's met de naam van een begraafplaats in New York.

In New York was het leven moeilijk. "Kinderen van mijn leeftijd maakten zich zorgen over hun wiskunde-examen, maar ik tippelde, leefde op straat en wist niet waar mijn volgende maaltijd vandaan zou komen."

Andy Warhol

Uiteindelijk kwam ze terecht in de kringen rond kunstenaar Andy Warhol, waar ook Reed toe behoorde. Haar debuut was in de film Trash, die Warhol in 1970 samen met Paul Morrissey maakte.

Holly Woodlawn speelde geregeld in films en groeide uit tot een cultfiguur, maar het grote succes bleef uit. Lou Reed leerde ze pas kennen nadat Walk on the Wild Side was uitgekomen, in 1972.

Holly Woodlawn was de inspiratie voor Lou Reeds 'Walk on the wilde side'

Haar status dankt ze toch vooral aan haar plek in de entourage van Andy Warhol. "Ik voelde me Elisabeth Taylor!", zei ze in 2007 tegen The Guardian. "Alleen besefte ik niet dat ik geen cent zou verdienen, en dat je ster hooguit twee seconden zou oplichten en dat was het dan. Maar het was het allemaal waard: de drugs, de feesten, het was fantastisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl